ßßß Cookit - przepis na Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek)

Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;)
Składniki:
mąka bezglutenowa (uniwersalny mix)1 szklanka
mąka gryczana 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
szczypta soli
woda lub mleko sojowe około 3/4 szklanki
banany 2-3 sztuki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wodę lub mleko sojowe (może być też ryżowe), wymieszać do uzyskania gładkiego, lejącego ale gęstego ciasta.
Banany obrać, pokroić na plasterki około 0,5 cm grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby był oblany ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/placki-z-bananem-bez-glutenu-mleka-i.html