Wykonanie
Zapach tych placków jest boski,
cynamonowo-karmelowo-
drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów...
mąka gryczana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
miód lub
cukier 2 łyżki
drożdże instant 1 torebka
mleko sojowe lub
woda około 2 szklanki
jabłka 2 szt
cynamon (niekoniecznie)1/2 łyżeczkiWymieszać
mąkę z
drożdżami,
miodem (lub
cukrem). Powoli dolewać
mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte
jabłka i
cynamon, wymieszać.Na patelnię nalać wartwę około 0,5 cm,
oleju rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.