ßßß Cookit - przepis na Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka)

Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka)

nazwa

Wykonanie

Zapach tych placków jest boski, cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów...
mąka gryczana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
miód lub cukier 2 łyżki
drożdże instant 1 torebka
mleko sojowe lub woda około 2 szklanki
jabłka 2 szt
cynamon (niekoniecznie)1/2 łyżeczki
Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać.
Na patelnię nalać wartwę około 0,5 cm, oleju rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/05/gryczane-placki-drozdzowe-z-jabkami-bez.html