Wykonanie
Składniki:400 g
makaronu łazanki,800 g
kapusty kwaszonej,500 g
kiełbasy,ok 200 g
pieczarek,1 duża
cebula,3 ziarenka
ziela angielskiego,2
liście laurowe,
przyprawy:
sól pieprz,
kminek mielony.Wykonanie:
Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy
ziele angielskie i
liście laurowe. Całość zalewamy niewielką ilością
wody i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając i podlewając
wodą, jeśli
kapusta jest zbyt sucha.
Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni. Dokładamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmażamy wszystko razem (aż
woda z
pieczarek odparuje) i przekładamy do
kapusty. Całość doprawiamy
przyprawami.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej
wody (do miękkości), dodajemy do
kapusty i mieszamy.