Wykonanie
Składniki:
- 3-4 łyżki
cukru,- 1 łyżka
cukru waniliowego,- 3
jajka,- 4 łyżki
mąki pszennej,- 4 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka
kakao,- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,(krem)- 250g
serka mascarpone,- 250ml
śmietany kremówki,- 2-3 łyżki
cukru pudru,+
brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę+ kawałek
czekolady do starcia.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać
cukier, a następnie dodawać po jednym
żółtku, cały czas ubijając.
Mąki,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać. Suche składniki wmieszać delikatnie do ubitej masy, tylko do połączenia się składników. Blachę (ja użyłam standardowej dużej blachy z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 12-15 minut. Upieczony
biszkopt przełożyć na ściereczkę (lniany ręczniczek kuchenny), zdjąć papier do pieczenia i zwinąć. Odstawić do ostudzenia.Krem mascaropne i
śmietanę kremówkę zmiksować, dodać
cukier puder, cały czas miksując na gładki puszysty krem.Wystudzoną roladę rozwinąć, na
biszkopt ułożyć
owoce -
brzoskwinie pokrojone w kostkę. Na
owoce wyłożyć 2/ 3 kremu. Zwinąć i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Po schłodzeniu posmarować wierzch pozostałym kremem, posypać startą
czekoladą i podawać.
Smacznego,
Kasia :)