ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto czekladowe z dużą ilością ubitej smietany i owocami - truskawkami, można je zastąpić dowolnymi owocami.
Składniki:
(ciasto czekoladowe)
- 1/2 szklanki mleka,
- 50g grzkiej czeklady,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego (ok.70ml),
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietan.
- 600g truskawek ,
- 500ml smietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do ostudzenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Odstawić. Jajko utrzeć na jasny puszysty krem dodać 3/4 szklanki cukru i dalej ucierać. Wlać 1/2 szklanki śmietany i olej rzepakowy - zmikswać. Wlać przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę w mleku, ponownie zmiksować. Dodać przesiane składniki, wymieszać delikatnie lub krótko zmiksować. Ciastro wylać na wylożoną papierem tortownicę (sam dno).
Piec w temp. 160 st. C przez 30-35 min. (d tzw. suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2 łyżki cukru pudru. Wyłożyć na przestudzne ciasto czekladowe.
Truskawki umyć i obrac z szypułek, poukładać na ubita śmietanę, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Smacznego, Kasia ; )
Źródło:http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/07/ciasto-czekoladowe-z-bita-smietana-i.html