Wykonanie
Witajcie!W sobotę, mój ulubiony dzień tygodnia, kiedy to zawsze mam kupę rzeczy na głowie, ale
mogę je robić w swoim rytmie(najlepiej bez przerw od rana, bo tak mi wychodzi jakoś raźniej i efektywniej), przedstawiam Wam zapowiedzianą na Fb Szarlotkę bez pieczenia, wg mojego pomysłu.
Pozdrawiam i życzę Wam
owocnej soboty!________________________________Ingrediencje:(na 1 dużą porcję dla jednej osoby lub 2 średnie dla dwóch)3 średnie
jabłka2 łyżki
kaszy mannyszczypta
skórki z cytrynycynamon (wg uznania)
herbatniki lub kruche pierniczki
cukier (ja nie dodałam, nie lubię przesładzać) lub
miódłyżka posiekanych
orzechów włoskichCzary:
Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka. Doprawić
cynamonem,
cukrem i
miodem (jeśli używamy). Dusić
jabłka na wolnym ogniu do czasu aż zaczną się rozpadać. Kiedy zacznie się z nich tworzyć mus, zmiksować je blenderem, żeby powstało gładkie purée. Postawić z powrotem na lekkim ogniu i dodać
kaszę mannę. Gotować tak przez chwilę, aż masa zgęstnieje.Dno małego pudełeczka, lub miski wyłożyć
herbatnikami. Ułożyć ostrożnie pierwszą warstwę jeszcze ciepłej
jabłkowej masy (większą część z tego, co przygotowaliśmy). Następnie ułożyć kolejną warstwę
herbatników i lekko docisnąć, po czym położyć drugą warstwę musu. Na wierzch szarlotki wyłożyć:1) małymi pierniczkami i posypać posiekanymi
orzechami* lub2) pokruszonymi
herbatnikami wymieszanymi z posiekanymi
orzechami* Tym razem miałam taką okazję, gdyż kilka dni wcześniej upiekłam u mamy pierniczki, jeśli jednak zakładamy wersję dla „bezpiekarnikowych ludzi”, używamy po prostu
herbatników.