Wykonanie

Ostatnio chciałam przygotować szybki obiad z wykorzystaniem
filetów rybnych. Chciałam poszukać alternatywy dla
ryby gotowanej na parze i tak powstała ta propozycjaNa dwie porcje potrzebujemy:* dwa duże
filety z ryby typu
mintaj*2-3 łyżki
masła*
przyprawy:
sól morska i świeżo zmielony
pieprz* odrobina
soku z cytrynyRybę po rozmrożeniu odsączyłam z nadmiaru
wody, następnie oprószyłam
solą i
pieprzem oraz pokropiłam
sokiem z cytryny. Odstawiłam na chwilę.

W tym czasie przygotowałam
sałatkę: tym razem
sałata oraz
pomidorki koktajlowe.
Filety rybne ułożyłam na folii aluminiowej na tacce do pieczenia (wygodniej niż na samej kratce zwłaszcza przy wyjmowaniu
ryby z piekarnika. Na filetach rozłożyłam wiórki
masła. Piekłam w temp. 180st ok. kwadrans.W czasie, gdy zapiekałam filety, zagotowałam wrzątek z odrobiną
soli (dwie szklanki) a następnie wsypałam
brązowy ryż (objętość jednej szklanki). Gotowałam na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż
ryż wchłonął całą
wodę.Nie przygotowywałam już żadnego sosu - uważam że niepotrzebnie zasłoniłby smak
brązowego ryżu i
ryby.