Wykonanie
składniki* 1 opakowanie
sera feta* 25 dag
wędliny drobiowej* 1 puszka
kukurydzy* 1
ogórek szklarniowy* 1 średni
brokuł* 1 pęczek cienkiego
szczypiorku* 4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego* 4 łyżki
majonezu kieleckiego* 2-3 ząbki
czosnku*
pieprzSposób wykonania
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzącej
wody z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczki
soli, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić i podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę,
fetę i
wędlinę w grubszą kostkę,
szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić,
kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika przeznaczonego na
sałatkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najdrobniejszej tarce.Połączyć
majonez z
jogurtem, dodać
czosnek,
pieprz i dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika z
sałatką i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić
solą, chociaż
feta nadaje już odpowiednią słoność, przynajmniej jak dla mnie.Włożyć do lodówki do schłodzenia.