ßßß Cookit - przepis na Palmiery czekoladowo-orzechowe

Palmiery czekoladowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

składniki
* gotowe ciasto francuskie
* 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella
* 50 g posiekanych orzechów laskowych
* 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania
Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim tak aby się zetknęły w środku. Zwilżyć je w tym miejscu wodą i docisnąć aby się skleiły.
Ostrym nożempokroić ciasto na plastry, Rozłożyć na blasze posmarowanej cienko tłuszczem tak aby każdy leżał osobno.Lekko docisnąć łopatką każdy plaster i posypać cukrem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni ok 10-15 min, aż będą złociste, ale nie dłużej bo się przypalą.
Następnie po wyjęciu przełożyć na metalową kratkę i ostudzić.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/palmiery-czekoladowo-orzechowe.html