Wykonanie
Gnocchi
składniki* ok. 60 dag
ziemniaków* ok. 10 dag
mąki* 7 dag
żółtego sera* szczypta
gałki muszkatołowej*
masłoSposób wykonania
Ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Dodać
żółtko, starty na tarce o drobnych oczkach
żółty ser,
gałkę muszkatołową oraz
mąkę i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dodać jeszcze nieco
mąki, jednak ciasto ma być dosyć luźne. Następnie odrywać po kawałku, rozwałkowywać podsypując
mąką w rulon grubości ok. 2,5 cm, kroić na prostokątne kawałki, a następnie spłaszczyć przy pomocy widelca, aby przy okazji odbić wzorek.Zagotować w garnku
wodę, dodać ok. łyżeczkę
soli, wrzucić gnocchi, od momentu wypłynięcia gotować jeszcze chwilę, następnie wyjąc na talerz.