ßßß Cookit - przepis na Pierniczki II

Pierniczki II

nazwa

Wykonanie

składniki
* 90 dag mąki pszennej
* 3 jajka
* 30 dag cukru
* 30 dag miodu
* 25 dag margaryny
* 5 dag smalcu
* 3 dag kakao
* 1 opakowanie przyprawy do pierników
* 2 łyżeczki mielonego cynamonu
* 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 12 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Do rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować.
Zestawić z ognia i wystudzić.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon.
Jajka ubić z pozostałą ilością cukru.
Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 4-7 dni.
Po leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty.
Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę.
Piec ok. 10 minut.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym.
Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące, a po 1-2 dniach leżenia poza pojemnikiem robią się mięciutkie.
Pierniczki można dowolnie udekorować
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/12/pierniczki-ii.html