Wykonanie
składniki* 50 dag
śledzi marynowanych* 3 średnie
marchewki*
oliwa do smażeniaSposób wykonania
Marchewkę obrać, umyć, wysuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach.Do rondelka wlać ok. 5-6 łyżek
oleju, wrzucić
marchewką i podsmażać na delikatnym ogniu. Kiedy puści sok przykryć pokrywką i dusić ok. 15-20 min co jakiś czas mieszając.Jeżeli po tym czasie sok całkowicie nie odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilkę.Odstawić
marchewkę do wystudzenia.
Śledzie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i układać w słoiku warstwami
śledzie i
marchewkę.Odstawić do lodówki na 2 dni do przegryzienia się.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.