ßßß
składniki* 1 szklanka ryżu do sushi* prasowane wodorosty nori* sólSposób wykonaniaRyż wypłukać, robić to do momentu aż woda nie będzie mętna. Ryż przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą i pozostawić na 30-60 minut. Następnie wylać wodę w której był moczony ryż, zalać go szklanką świeżej wody, postawić na średnim ogniu, garnek przykryć pokrywką i już nie uchylać, aż do końca gotowania ryżu. W momencie kiedy ryż zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i niech się tak gotuje przez 15 min. Wyłączyć ogień pod garnkiem i bez uchylania pokrywki zostawić na 15 min. Przełożyć ryż do szklanego lub plastikowego pojemnika drewnianą łopatką i chwilkę poczekać, aż ryż nieco przestygnie.Następnie moczyć ręce w zimnej przegotowanej wodzie, posypywać delikatnie solą, nabierać porcje ryżu i formować w rękach najpierw kulę, a następnie nadawać kształt trójkątnego onigiri.Do uformowanego onigiri przyklejać pasek wodorostów nori.