Wykonanie
składniki* 4
galaretki (każda w innym kolorze)* 200 ml
śmietany kremówkiSposób wykonaniaPierwszą
galaretkę podzielić na dwie równe części (można użyć wagi).Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki do stężenia.Drugą część
galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.Kiedy 1 warstwa
galaretki w formie się zsiądzie do
galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki
wody dodać 50 ml
śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.Postępować tak z każdą następną
galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa
galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa
galaretki ze
śmietaną.Kiedy
galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć babkę
galaretkową.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.