ßßß Cookit - przepis na Babka galaretkowa

Babka galaretkowa

nazwa

Wykonanie

składniki
* 4 galaretki (każda w innym kolorze)
* 200 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania
Pierwszą galaretkę podzielić na dwie równe części (można użyć wagi).
Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki do stężenia.
Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Kiedy 1 warstwa galaretki w formie się zsiądzie do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.
Postępować tak z każdą następną galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną.
Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć babkę galaretkową.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/10/babka-galaretkowa.html