Wykonanie
Uwielbiam przygotowywać granolę. Za każdym razem, gdy ją robię
mogę dodać jakiś inny składnik. Tym razem dodałam do granoli
kakao. Nie sądziłam, że ten dodatek aż tak wzbogaci jej smak. Była przepyszna !Zachęcam do wypróbowania :)składniki:1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
otrębów owsianych2-3 garście
orzechów nerkowca3 garście
rodzynek1/2 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
nasion słonecznika3-4 łyżki
miodu3-4 łyżki
kakaoW dużej misce mieszamy
płatki owsiane,
otręby, siemię,
orzechy,
nasiona słonecznika i
rodzynki. Następnie dodajemy
miód, mieszamy. Na sam koniec dodajemy
kakao i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeśli składniki nie posklejały się dobrze ze sobą możemy dodać trochę więcej
miodu.Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wrzucamy do niej zawartość miski.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Musimy pamiętać aby od czasu do czasu mieszać granolę by uniknąć przypalenia.Granola będzie gotowa gdy ładnie się zarumieni.Po upieczeniu zostawiamy ją jeszcze na jakiś czas w blasze do ostygnięcia. Następnie przesypujemy do większego słoika, który zostawiamy jeszcze na trochę bez przykrycia, aby wszystko do końca przestygło.Taką domową granolę możemy zjeść z
jogurtem,
mlekiem, jako dodatek do sałatki owocowej czy też po prostu jako samodzielna przekąska.
Po raz kolejny przepraszam za brak postów, w czasie wakacji powrócę do regularnego dodawania przepisów.