Wykonanie
Odkąd wprowadziłam w swoim życiu zdrowe odżywianie, w moim domu zaczęły się pojawiać własnej roboty
przetwory, pasty czy inne tego typu rzeczy. Od niedawna zaczęłam też robić własną granolę. Staram się za każdym razem dodawać do niej co innego, by ją urozmaicić. W dzisiejszym
poście przedstawię wam przepis na jedną z lepszych granoli jakie udało mi się zrobić.składniki:2 szklanki
płatków owsianych górskich1 szklanka
wiórków kokosowych1/3 szklanki
ziaren słonecznika1/3 szklanki
siemienia lnianego1/3 szklanki
migdałów w płatkach2 garście
rodzynekokoło 3 łyżki
miodupołowa dużego
bananaW dużej misce mieszamy
płatki owsiane, wiórki
kokosa, siemię,
migdały i
rodzynki. Następnie dodajemy
miód, mieszamy. Składniki powinny zacząć się ze sobą lepić (można dodać więcej
miodu, jednak dla mnie granola byłaby wtedy za słodka).Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy do niej zawartość miski.Połówkę
banana kroimy w plastry bądź w ćwiartki, jak kto woli. Wrzucamy je do pozostałych składników.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Musimy pamiętać aby dobrze pilnować naszą granolę, gdyż lubi się przypalać. Warto więc mieszać ją od czasu do czasu, by tego uniknąć.Granola będzie gotowa gdy ładnie się zarumieni.Po upieczeniu zostawiamy ją jeszcze na jakiś czas w blasze do ostygnięcia. Następnie przesypujemy do większego słoika, który zostawiamy jeszcze na trochę bez przykrycia, aby wszystko do końca przestygło.Taką domową granolę możemy zjeść z
jogurtem,
mlekiem, jako dodatek do sałatki owocowej czy też po prostu jako samodzielna przekąska.Uprzedzam jest pyszna, więc znika naprawdę szybko ! :D