Wykonanie
Ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, jest wilgotne w środku oraz mocno
pomarańczowe. Podane z lukrem smakuje wyśmienicie.Składniki (blacha 22 na 33 cm):2
pomarańcze4
jajka1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka
cukru1 szklanka zmielonych
migdałów2 łyżki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
oleju20 łyżek
cukru pudruPiekarnik nastawiamy na 180 stopni góra-dół.
Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem ze skórką, jeśli
pomarańcz ma pestki to musimy się ich pozbyć.
Jajka ubijamy mikserem razem z
cukrem na puszystą masę, następnie nadal miksujemy na średnich obrotach i dodajemy
olej, zmielone
migdały,
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Do masy dodajemy zmiksowane
pomarańcze i mieszamy wszystko razem łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy
lukier. Do miski wsypujemy
cukier puder i dolewamy 7 łyżek gorącej
wody, wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy i polewamy lukrem wystudzone ciasto.Smacznego!