ßßß Cookit - przepis na Cytrynówka na miodzie

Cytrynówka na miodzie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przepis na domową cytrynówkę na miodzie
Cytrynówka przeze mnie wykonana jest mocno cytrynowa, słodka i raczej należy do mocniejszych alkoholi. Polecam wszystkim, bo przygotowanie takiej domowej cytrynówki, jest proste, a smakuje na pewno o niebo lepiej od tej sklepowej.
Składniki:
6 cytryn
350 ml wody
300 ml spirytusu
5 łyżek płynnego miodu
Zaczynamy od wstawienia garnka z podaną ilością wody na palnik, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej miód. Kiedy miód się rozpuści, wyłączamy palnik. Trzy cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich na drobnej tarce skórkę, którą dodajemy do wody z miodem. Następnie wysciskamy sok z wszystkich sześciu cytryn i dodajemy do pozostałych składników. Na końcu dolewamy spirytus i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i zostawiamy na trzy dni w ciemnym miejscu.
Po trzech dniach naszą cytrynówkę przelewamy przez gaze w celu pozbycia się startej skórki i jest już gotowa do spożycia. Oczywiście można ją jeszcze zostawić w butelce na jakiś tydzień, wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą, ale już po trzech dniach smakuje doskonale.
Na zdrowie!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/cytrynowka-na-miodzie.html