ßßß Cookit - przepis na Ciastka z krupczatki (bez jajek i mleka krowiego)

Ciastka z krupczatki (bez jajek i mleka krowiego)

nazwa

Wykonanie

Co tu matka karmiąca ma zjeść, kiedy dziecko ma podejrzenie skazy białkowej?
Żadne ciasto nie wchodzi w grę.
Wszystkie mają jaja, margaryny z dodatkiem mleka (czytajcie etykiety na produktach :) ).
A tu są ciastka..., pyszne ciastka..., kruche ciastka....
smakujące nawet tym, którzy nie stosują diety eliminacyjnej.
Przepis: Mama na diecie bezmlecznej
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
cukier z prawdziwą wanilią
1/2 kostki margaryny bezmlecznej (np. "Margaryna Dobrej Gospodyni")
garść suszonej żurawiny
Ciasto należy posiekać jak na kruche.
Pod koniec ugniatania dodajemy posiekaną na drobne części żurawinę.
Urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki, które spłaszczamy na przygotowanej do pieczenia
blaszce (może być na papierze do pieczenia). Należy zachować 5cm odstęp między ciastkami, będą się troszkę rozlewać i mogą się posklejać.
Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec przez około 15 minut. Ciasteczka powinny być jasne.
Kiedy posiedzą za długo w piekarniku to żurawina zrobi się twarda jak landrynka i straci smak.
Ciastka wyciągnięte z piekarnika mogą być miękkie - mogą się wydawać niedopieczone. Kiedy wystygną będą OK.
Są baaaardzo kruche, ale wyjątkowo smaczne.
Polecam nie tylko alergikom.
Razem z pieczeniem i stygnięciem cały proces ich wykonania zajmuje max 50 minut. Dla będących w drodze gości jak znalazł :)
I od razu mój apel do wszystkich:
Czytajcie informacje na opakowaniu, zobaczycie ile niepotrzebnych rzeczy znajduje się w naszych codziennych zakupach.
Najgorsze jest tylko to, że co my mamy z tym zrobić?
Pozdrawiam czytających bloga i czytających etykiety:):)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2013/01/ciastka-z-krupczatki-bez-jajek-i-mleka.html