ßßß Cookit - przepis na Tarta na kwaśnej śmietanie z malinami

Tarta na kwaśnej śmietanie z malinami

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki"
Piękne zdjęcie na stronie Pani Doroty skłoniło mnie do jej zrobienia.
Smak - obłędny.
Polecam!
Oryginalny przepis pochodzi z strony "Moje wypieki".
Ja zastąpiłam ciasto kruche z przepisu źródłowego swoim przepisem (nigdy mnie nie zawiódł).
Przepis:
Ciasto kruche:
3 żółtka
36 dag mąki
24 dag margaryny
12 dag cukru pudru
Składniki szybko zagnieść, schłodzić w lodówce na minimum 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki należy ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Ciasto należy podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (nie należy piec za długo, gdyż ono jeszcze będzie pieczone).
2 duże jajka
ok 300 ml kwaśnej gęstej śmietany
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
odrobina cukru z prawdziwą wanilią/ekstrakt z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować do gładkości.
Krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Do masy śmietanowej można wrzucić kilka świeżych (najlepiej kwaśnych owoców). Wszystko należy zapiec w temperaturze 170 stopni przez około 20 - 30 minut. Najlepszym sposobem sprawdzenia czy ciasto jest upieczone jest delikatne potrząśnięcie formą i obserwacja środka tarty. Jeśli jest rzadki - jeszcze należy dopiec, jeśli zwarty - ciasto będzie dobre.
Ciasto należy przestudzić a następnie schłodzić w lodówce. Można dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/tarta-na-kwasnej-smietanie-z-malinami.html