Wykonanie
Jedne z najlepszych, tak prostych w wykonaniu, domowych
ciastek jakie kiedykolwiek
jadłam. Idealny sposób by łatwym sposobem zachwycić gości.Składniki-2,5 dag
drożdży-1/4 szkl.
śmietany-500 g
mąki-150 g
margaryny-150 g
smalcu-
cukier wanilinowy-3
jajka-słoik
dżemu porzeczkowego (używam domowego, z tego przepisu. Sklepowe mogą być zbyt słodkie)-250 g
cukru pudru-
orzechy ziemne drobno zmielone lub pokrojonePrzygotowanie
Drożdże rozmieszać ze
śmietaną.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
margarynę,
smalec,
drożdże ze
śmietaną,
żółtka,
cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować do ok 0,5cm (im cieńsze, tym lepiej). Z ciasta wycinać szklanką kółka. Posmarować cienko
dżemem.
Białka ubić z
cukrem pudrem aż będą sztywne. Pokryć
dżem ubitą pianą, posypać
orzechami. Piec w 180st. na złoty kolor (ok. 30 minut)Źródło: Archiwum domowe ;-)
Smacznego!