Wykonanie
Ten przepis leżakował. Przede wszystkim ze względu na zdjęcia, z których nie jestem w ogóle zadowolona. Ale są jakie są, trudno :-)
Kurczaka w gęstym
paprykowym sosie można doprawić na ostro, choć ja wybrałam opcję łagodną.
Sos jest esencjonalny i aromatyczny, otula
kurczaka, który zachowuje swoją soczystość... Pyszne wspomnienie węgierskich wakacji!Składniki (na 4 porcje):4 łyżki
oleju lub
masła do smażenia500g
piersi kurczaka1 duża
cebula1/4 szklanki węgierskiej
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
mąki1 i 1/2 szklanki
bulionu drobiowo-wołowego1 szklanka
śmietany1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku
Piersi kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i przesmażamy na 2 łyżkach tłuszczu. Kiedy wszystkie kawałki są już z zewnątrz białe,
kurczaka przekładamy do odsączenia na ręcznik papierowy, z patelni zlewamy płyn i zagrzewamy na niej kolejne 2 łyżki tłuszczu.
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i dusimy na średnim ogniu, aż
zrobi się złocista. Dosypujemy
paprykę i
mąkę, mieszamy dobrze i przez chwilę zagrzewamy wszystko na patelni, która w tym momencie powinna być właściwie sucha. Wlewamy
bulion, mieszamy dokładnie, aby pozbyć się wszelkich grudek. Dodajemy
sól i
pieprz (po ok. 1/4 łyżeczki).Kiedy
bulion się zagotuje, wkładamy do niego
kurczaka, mieszamy, skręcamy ogień na słaby i gotujemy wszystko pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 30 minut.Po tym czasie
kurczaka wyławiamy z sosu i na chwilę odstawiamy w osobnym naczyniu. Do sosu na patelni dodajemy
śmietanę i
sok z cytryny, mieszamy. W tym momencie można sos doprawić dodatkowo
solą,
pieprzem lub też dodać trochę
ostrej papryki.Wrzucamy
kurczaka z powrotem do sosu, mieszamy wszystko i przez kilka minut jeszcze razem podgrzewamy. Podajemy z
makaronem,
ryżem lub
ziemniakami, możemy też zintensyfikować węgierskie doznania i przygotować Zsemlegombóc, czyli pyzopodobne kluski z
chleba, na które przepis podam niedługo! ;-)(przepis pochodzi stąd -klik-)