ßßß Cookit - przepis na Placki (pancakes) bez jajek - śniadanie awaryjne!

Placki (pancakes) bez jajek - śniadanie awaryjne!

nazwa

Wykonanie

Pusta lodówka każdemu się zdarzyć może. U mnie często pusta jest z premedytacją, bo kiedy wiem, że kilka weekendów z rzędu spędzę poza domem to nie robię większych zakupów i staram się w ciągu tygodnia kombinować posiłki zużywając zapasy. W końcu nazwa "Kuchenna Ninja" nie wzięła się znikąd! ;-)
Dzisiejszy ranek był wyjątkowo ciężki, a w kuchni wyjątkowo pusto. Kawa i banan? Nie ma bananów. Kawa i jogurt? Jogurt wybył. Kawa i kanapki? Bułki wyszły, chleb niepierwszej świeżości, a tosty francuskie też w grę nie wchodzą, bo jajek brak... z tego samego powodu nie ma mowy o jajecznicy, zresztą co to za jajecznica bez kromki chleba z masłem. Sama nie wiem, czy bardziej doskwiera mi brak pieczywa czy brak jajek, jednak kwestią bezdyskusyjną jest, że śniadanie zjeść chcę, z drugą kawą siadam więc przy komputerze i ślę zapytanie do Wujka Gugla. Ten podpowiada przepis, który uratował mój poranek. Pancakes!
Coś w tym jest, że po dobrym śniadaniu łatwiej stawić czoło światu, prawda?
Aha. Nie jestem fanką anglicyzmów. Ale na amerykańskie pancakes nie znajduję lepszej nazwy. Naleśniki to mogą być crêpes, ale jednak pancake'om do nich daleko. Placuszki? Nie znoszę zdrobnień, to już wolę po angielsku. Placki tak po prostu? Tak też napisałam, ale te "pancakes" w nawiasie musiałam dodać, bo jednak placki kojarzą mi się z ziemniaczanymi, a już słysząc "placki z jagodami" prędzej wyobrażę sobie stoły zastawione jagodowymi ciastami niż talerz... pancake'ów... No więc tak to jest. Jeżeli macie propozycje na dobrą polską nazwę, albo wręcz wiecie, że taka jest, a ja się nie znam - proszę o komentarz!
A teraz już właściwy przepis :-)
Składniki :
1 szklanka mąki (użyłam pełnoziarnistej)
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki cynamonu (dodałam też drugie tyle mieszanki "karmel i wanilia" z młynka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła (użyłam ok. 30g)
W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i inne przyprawy, według uznania. W drugiej misce mieszamy mleko z olejem, wodą i ekstraktem waniliowym (można zastąpić cukrem wanilinowym, który dosypujemy oczywiście do suchych składników).
Do suchych składników wlewamy mieszankę mokrych składników i niedbale mieszamy - tak, żeby wszystko mniej-więcej się połączyło, nie skupiamy się na dokładnym rozprowadzeniu każdej grudki. Odstawiamy masę na bok na parę minut.
Na patelni rozpuszczamy masło (na średnim ogniu). Jak tylko całe się rozpuści dodajemy do masy i mieszamy (znowu, niezbyt dokładnie). W tym momencie możemy też dodać np. owoce lub orzechy.
Placki smażymy na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, na zbyt gorącej szybko zrobią się czarne (to piszę jak najbardziej z doświadczenia!), przewracamy w momencie kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki. Nie dodajemy już tłuszczu do smażenia, właściwie najładniejsze wychodzą na patelni już praktycznie suchej, dlatego pierwszy placek, ten który wchłonie resztę roztopionego masła, będzie najmniej urodziwy. :-)
Do nakładania używałam gałkownicy do lodów, takiej trochę większej, o pojemności ok. 60ml - wyszło mi 7 placków o średnicy ok. 12cm. Można oczywiście zrobić mniejsze. Większych nie polecam, bo trudno się je przewraca na patelni.
Gotowe placki nie są bardzo słodkie, więc można dowolnie dosłodzić je dodatkami - ja wybrałam cukier puder, którym posypałam wszystkie placki z wierzchu i dodatkowo syrop klonowy, który nieodłącznie kojarzy mi się z pancake'ami. Ale będą świetnie smakować z roztopionym masłem, miodem, polewą owocową czy tartą czekoladą. Zgaduję, że z bitą śmietaną również, choć muszę przyznać, że takich nigdy nie jadłam - to byłaby pewnie fajna opcja deserowa.
A po cichu przyznam, że najszczęśliwsza byłabym, gdybym do takiej porcji pancake'ów z syropem klonowym mogła dołożyć trochę... podsmażonego na złoto boczku! Oczywiście jego też zabrakło w mojej lodówce, ale bardzo polecam Wam takie połączenie!
Źródło:http://kuchennaninja.blogspot.com/2013/03/placki-pancakes-bez-jajek-sniadanie.html