Wykonanie
Tadam! Przedstawiam przepis na idealną babkę piaskową, która ładnie rośnie i nie ma zakalca.Musiałam przeprosić się z
margaryną, bo babka to jedyne ciasto, które smakuje mi stokroć lepiej niż z
masłem (o zgrozo).Jest umiarkowanie słodka, dla mnie babkowy ideał.Proporcje na formę z dziurą o średnicy 22 cmCo trzeba?5 jaj1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej250 g
margaryny (u mnie
Kasia)3/4 - 1 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu waniliowegoCo i jak?
Jajka ubić na puszystą masę (im dłużej miksowane, tym ryzyko zakalca spada).Stopniowo dodawać
cukier. Miksować.Wmieszać za pomocą drewnianej szpatułki przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia.Dodać aromat, na koniec wlać rozpuszczoną gorącą
margarynę.Masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i opróczonej
mąką do 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, do suchego patyczka.Moja babka była gotowa po 45 minutach.Ostudzić, udekorować albo i nie.Smacznego!