Wykonanie
Co tu dużo pisać. Dla mnie to najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek
jadłam!Z
mąki pełnoziarnistej, idealnie upieczona, krucha z bogatym
jabłkowo-
cynamonowym nadzieniem.U siebie znalazłam jedynie mielone
migdały, ale nadadzą się także mielone
orzechy włoskie lub laskowe.Proporcje na blachę 21 cm x 30 cmPrzepis pochodzi od Asi z bloga, z moimi małymi modyfikacjami.Co trzeba?Ciasto:300 g
mąki pełnoziarnistej120 g mielonych
migdałów55 g
cukru pudru2
żółtka1 kostka
masła (200 g)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:1 kg kwaśnych
jabłek1 łyżka
bułki tartej1 kopiasta łyżka
cynamonu mielonego1 łyżka
cukru (ja pominęłam, bo
jabłka miałam słodkie)kilka kropel
soku z cytrynyCo i jak?Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać
żółtka i
masło. Zagnieść gładkie ciasto.Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć.Przygotować nadzienie:
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, dodać
cynamon,
cukier,
bułkę tartą i
sok z cytryny.Wyłożyć na spód, na wierzch posypać resztą ciasta.Piec 35 minut w 180 stopniach (funkcja góra/dół)Smacznego!