ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem.

Tarta z rabarbarem.

nazwa

Wykonanie

Gdy miałam nadmiar rabarbaru i truskawek i przypadkowo wpadłam na ten przepis w internecie wiedziałam że do niego wrócę i zrobię albo spróbuje odtworzyć po swojemu. Tak się właśnie stało. Smaczna tarta z delikatnym kremem a'la panna cotta i rabarbarowymi konfiturami z małym dodatkiem żelatyny. Lubie połączenia słodkiego i kwaśnego więc ten wypiek wpisany został w karty moich ulubionych :).
SKŁADNIKI:
CIASTO 150g. maki
70g. cukru
70g. masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżka wody
WIERZCH
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
330g. śmietany 18%
szklanka cukru pudru
6-8 gałązek rabarbaru
5 łyżek cukru
cukier wanilinowy
szklanka wody
1 łyżeczka żelatyny
masło, gruby cukier (kasza manna)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, masło. Siekamy aż masło bd w małych kawałkach. Dodajemy żółtko, szczyptę soli, wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Wkładamy do zamrażalnika na niecałą godzinę lub do lodówki na półtorej.
W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy w kawałki, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na omączonej stolnicy wałkujemy ciasto po czym na wałku przenosimy i wykładamy wysmarowaną masłem i posypana cukrem lub kaszą manną formę ciastem, układamy i ugniatamy do formy, a następnie odcinamy nadmiar ciasta.
Na wyłożone ciasto kładziemy folie, wysypujemy fasole (tz. obciążnik). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy 15min. potem zdejmujemy folie z fasolą i pieczemy kolejne 15min.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, dodajemy śmietanę mieszamy, dodajemy cukier i mieszamy.
Na ostudzoną tartę wlewamy ostudzony krem, rozprowadzamy po cieście. Wstawiamy do lodówki by zastygło. W tym czasie przygotowujemy sobie rabarbar. Wyjmujemy z lodówki, wrzucamy na patelnie, dodajemy jakieś 3/4 szklanki wody. Smażymy a jak będzie miękki i 'rozciapany' dolewamy 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Wtedy wylewamy masę rabarbarową na tarte i znów do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ! :)
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/07/tarta-z-rabarbarem.html