ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
1 szklanka cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń śmietankowy
1 kg świeżych brzoskwiń albo puszka
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
budyń waniliowy
Przygotowanie :
ciasto : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i wstawić jedną część do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30min. W tym czasie brzoskwinie pokroić w półplasterki.
Jeśli używamy świeżych brzoskwiń, nie obieramy ich. Ze skórką wkładamy do garnka i dusimy przez ok 30 min. Jeśli owoce były bardzo kwaśne dosładzamy cukrem. Z owocami z puszki postępujemy podobnie tylko ich nie dosładzamy, chyba że były wyjątkowo kwaśne.
Beza : Ubić białka z cukrem. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Porcje ciasta z lodówki wyłożyć na blachę, zrobić dziurki widelcem i zapiec ( ok 15 min. 180*C ) . Wyjąć z pieca, rozłożyć na nim brzoskwinie. Na brzoskwiniach ubitą piane z białek. Ciasto z zamrażalki możemy zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać nią wierzch. Piec ok. 30min w temp. 180°C.
Źródło:http://kuchniauczarownicy.blogspot.com/2013/09/ciasto-z-brzoskwiniami.html