Wykonanie
SkładnikiCiasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej250g
margaryny1 szklanka
cukru5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczeniabudyń śmietankowy1 kg świeżych
brzoskwiń albo puszka
Beza:5
białek1 szklanka
cukrubudyń waniliowyPrzygotowanie :ciasto : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i wstawić jedną część do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30min. W tym czasie
brzoskwinie pokroić w półplasterki.Jeśli używamy świeżych
brzoskwiń, nie obieramy ich. Ze skórką wkładamy do garnka i dusimy przez ok 30 min. Jeśli
owoce były bardzo kwaśne dosładzamy
cukrem. Z
owocami z puszki postępujemy podobnie tylko ich nie dosładzamy, chyba że były wyjątkowo kwaśne.
Beza : Ubić
białka z
cukrem. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.Porcje ciasta z lodówki wyłożyć na blachę, zrobić dziurki widelcem i zapiec ( ok 15 min. 180*C ) . Wyjąć z pieca, rozłożyć na nim
brzoskwinie. Na brzoskwiniach ubitą piane z
białek. Ciasto z zamrażalki możemy zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać nią wierzch. Piec ok. 30min w temp. 180°C.