Wykonanie
Witam :)!Jestem wielkim fanem
ryżu i sądzę, że to ziarno jest dobre w każdej postaci. Ostatnio zostało mi trochę gotowanego
kurczaka, więc zrobiłem dobrą kolację :P.Składniki:2
torebki ryżu0,5 l rosołu lub
bulionu drobiowego3 ugotowane
udka z kurczaka1 duża
cebula1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
przyprawy do gyrosa0,5 łyżeczki
czosnku0,5 łyżeczki łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
solikilka kropel
sosu sojowego (ciemnego)Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię lekko natłuszczoną. Gdy
cebula nabierze ładnego koloru, wrzucić surowy
ryż, podsmażać przez 3 minuty, po czym zalać
bulionem i dusić
ryż przez 20 minut na małym ogniu, mieszać
ryż co jakiś czas. Następnie ugotowane udka należy obrać ze skóry i oddzielić
mięso od kości. Pokrojone
mięso wrzucić na drugą delikatnie natłuszczoną patelnię, dodać
przyprawę do gyrosa i podsmażyć przez 5 minut. (Jeśli nie masz
mięsa gotowanego, to użyj
piersi z kurczaka i podsmaż je z
przyprawą ;p ). Odstawić. Gdy
bulion prawie wyparował z
ryżu, dodać
czosnek,
paprykę słodką,
sól i
curry. Dokładnie wymieszać i dodać
sos sojowy. Następnie dodać
mięso, wymieszać i podgrzewać przez 4 minuty. Smacznego! :)