Wykonanie
W okresie zimowym nie ma nic lepszgo od tradycyjnego rosołu ugotowanego z prawdziwej wiejskiej
kury lub innego drobiu dostępnego w sklepach. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu nikt nie lubi jeść gotowanego
mięsa drobiowego, które pozostaje nietknięte po zużyciu do ugotowania rosołu stąd też pomysł na podanie go rodzinie w zupełnie innej postaci. Do przygotowania klopsa zużyłam
mięso z kury , pozostałe po ugotowaniu rosołu.SKŁADNIKIugotowane
mięso z drobiu
jajkogałka muszkatałowamała
cebulamała
bułka namoczona w
mlekuugotowane warzywa50 g
masłanać
pietruszkiOczyścić z kostek
mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu.
Przemielić razem z
jajkiem ,
cebulą , warzywami które były wykorzystane do gotowania rosołu,
natką pietruszki i jeśli
mięso wydaje się zbyt suche dodać jeszcze małą
bułkę namoczoną w
mleku.
Dodać do zmielonego
mięsa szczyptę
gałki muszkatałowej oraz 30 g
masła i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia a następnie napełnić zmielonym
mięsem. Wyrównać przy pomocy widelca , posypać
bułką tartą i odrobiną
masła. (Schłodzone
masło można zetrzeć na tarce o dużych otworach ).Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 20 minut aż do uzyskania chrupiącej zarumienionej skórki.SMACZNEGO :)