ßßß Cookit - przepis na Chleb zmieniający życie

Chleb zmieniający życie

nazwa

Wykonanie

Po długiej nieobecności wracam z pysznym i łatwym chlebkiem :) Przepis pochodzi z świetnego bloga My New Roots z moimi zmianami. Chleb jest ciężki, wilgotny, pełen orzechów ziaren. I co ciekawe jest to chleb bez mąki!!!! Można dodać ulubione orzechy, suszone owoce, co kto lubi. Jest to chleb wysokobłonnikowy i dość wysokokaloryczny, dlatego nie należy szaleć z ilością zjadanych kromek:) Osoby biorące leki powinny zachować conajmniej godzinny odstęp po spożyciu tego chleba, ponieważ śluzy zawarte w siemieniu lnianym mogą upośledzać wchłanianie leków lub pierwiastków zawartych w lekach i suplementach diety. Mimo, że chleb nie zmienił mojego życia (narazie!!!), będę go piekła :)
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
½ szklanki siemienia lnianego
garść pestek dyni
½ szklanki orzechów ( u mnie mieszanka migdałów, orzechów ziemnych i włoskich)
1 ½ szklanki płatków owsianych ( u mnie mieszanka owsianych i jęczmiennych)
2 łyżki n asion Chia ( ja nie dałam)
4 łyżki nasion babki płesznik (nie posiadałam, więc dałam 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego)
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka syropu klonowego ( u mnie miód)
3 łyżki oleju kokosowego lub masła stopionego ( u mnie stopione masło)
1 ½ szklanki wody
Miód upłynnić. W misce wymieszać wodę, miód i stopione masło. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Mokre składniki przelać do suchych. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce i odstawić na kilka godzin (co najmniej dwie, najlepiej na cały dzień lub noc), żeby napęczniało. P rzełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ubić mocno ręką.
Piec w 180 stopniach przez 20 minut, po czym wyłożyć chleb z formy do góry dnem na blachę i piec kolejne 40 minut.
Chleb wystudzić całkowicie, inaczej będzie się kruszył przy krojeniu. Kroić cienkim ostrym nożem. Chleb najlepiej przechowywać w papierowej torebce.
Smacznego! :)
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2014/03/chleb-zmieniajacy-zycie.html