ßßß Cookit - przepis na Pyszny jabłecznik na serku homogenizowanym

Pyszny jabłecznik na serku homogenizowanym

nazwa

Wykonanie

Ciasto podpatrzyłam na stylowi.pl i postanowiłam wypróbować bo wyglądało bardzo oryginalnie:)
Wyszukałam przepis (gotowaniecieszy), upiekłam i się zachwyciłam!
Ten jabłecznik jest rewelacyjny, delikatny, bardzo kruchy i pyszny. Idealny jeszcze ciepły, po wystygnięciu i na drugi dzień. Choć na drugi dzień u nas było już go zdecydowanie za mało. Bardzo polecam do wypróbowania, tym bardziej, że jest mniej pracochłonny niż standardowe szarlotki. Jabłek nie trzeba kroić i podsmażać. Wystarczy połówki ułożyć na surowym cieście, przykryć kolejną warstwą ciasta i upiec.
Do przepisu na pewno wrócę, być może z jakimiś modyfikacjami...
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki
* 250 g masła
* 200 g waniliowego serka homogenizowanego
* 2/3 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 i wystarczyło)
* 2 opakowania cukru wanilinowego (pominęłam)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
* 8 średnich, słodkich jabłek
* cynamon
* cukier puder
Jabłka obierać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Mąkę, cukier i masło połączyć i zagnieść jak kruszonkę. Dodać serek waniliowy i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować pierwszą i przełożyć do blachy (moja 26x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na niej połówki jabłek , przecięciem do dołu. Posypać obficie cynamonem. Przykryć jabłka rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Docisnąć delikatnie przerwy między jabłkami. Dzięki temu powstaną poduszki. Wierzch poduszek należy nakłuć by woda z jabłek miała gdzie parować.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50min.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2014/09/pyszny-jabecznik-na-serku.html