Wykonanie
Fajny sposób na szybki
drożdżowy wypiek. Zniknął u nas jeszcze ciepły. Niestety dni robią się coraz krótsze i dużo chłodniejsze. Wtedy częściej przychodzi ochota na
drożdżowe ciepłe słodkości. Przyda się więc taki prosty przepis:)Przepis stąd .
Składniki na
ciasto drożdżowe:1,5 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
jogurtu naturalnego1
jajko2 łyżki
cukru30 g roztopionego
masła10 g świeżych
drożdżyPonadto:kilka łyżek powidełSkładniki na kruszonkę:60 g
masła, roztopionego100 g
mąki pszennej50 g
cukru z
waniliąWszystkie składniki wymieszać i wyrobić
między palcami na kruszonkę.Wykonanie ciasta.
Jogurt w temperaturze pokojowej - może być lekko podgrzany w mikrofalówce, połączyć z łyżką
cukru i
mąki, wymieszać z
drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki połączyć, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami, zwinąć wzdłuż krótszego
boku, pokroić na grube kromki. W formie z kominem ułożyć ślimaczki ciasta obok siebie, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie upiec w temp. 190st. C przez około 30minut.Smacznego:)