ßßß Cookit - przepis na Zawijaniec drożdżowy z powidłami śliwkowymi i kruszonką

Zawijaniec drożdżowy z powidłami śliwkowymi i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Fajny sposób na szybki drożdżowy wypiek. Zniknął u nas jeszcze ciepły. Niestety dni robią się coraz krótsze i dużo chłodniejsze. Wtedy częściej przychodzi ochota na drożdżowe ciepłe słodkości. Przyda się więc taki prosty przepis:)
Przepis stąd .
Składniki na ciasto drożdżowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki cukru
30 g roztopionego masła
10 g świeżych drożdży
Ponadto:
kilka łyżek powideł
Składniki na kruszonkę:
60 g masła, roztopionego
100 g mąki pszennej
50 g cukru z wanilią
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Wykonanie ciasta. Jogurt w temperaturze pokojowej - może być lekko podgrzany w mikrofalówce, połączyć z łyżką cukru i mąki, wymieszać z drożdżami i odstawić w ciepłe miejsce. Wszystkie składniki połączyć, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami, zwinąć wzdłuż krótszego boku, pokroić na grube kromki. W formie z kominem ułożyć ślimaczki ciasta obok siebie, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie upiec w temp. 190st. C przez około 30minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/09/zawijaniec-drozdzowy-z-powidami.html