Wykonanie
Bardzo proste i szybkie danie! Polecam szczególnie dla zabieganych. Kilka składników i można przygotować pyszne danie:)
Składniki:200
mrożonej mieszanki chińskiej200 g
kapusty pekińskiejsos sojowysos
chilliNa rozgrzanym
oleju podsmażyć poszatkowaną
kapustę, dodać
warzywa mrożone. Gdy trochę
wody odparuje dodać
sos sojowy i dusić pod przykryciem około 10min. Doprawić do smaku sosem
chilli i ewentualnie innym do smaku. Dodałam jeszcze sos
chilli limonka z
kolendrą.
Oto składniki używane przeze mnie. Wypróbowałam kilka rodzajów
makaronów, ale najbardziej odpowiada mi ten, zakupiony w Lidlu podczas tematycznego tygodnia. W słoiczku obok
makaronu jest sos sambal
olek - czyli pasta z
chilli. Bardzo przydatna gdy mam ochotę na ostrzejszy smak. Następnie wspomniany sos
limonka z
kolendrą,
sos sojowy i słodki sos
chilli - też dość ostry.
To danie jest expresowa
między innymi dzięki makaronowi, którego się nie gotuje, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 4min.
Potem już tylko dorzucam do warzyw i pyszne danie gotowe.
A to wersja z
kurczakiem.
Pierś kurczaka z
solą i
pieprzem w
sezamie. Usmażony na patelni (u mnie trochę się przypalał więc smażenie dokończyłam w piekarniku 200° około 5-7min). Pokrojony w paski.Smacznego.