ßßß
Składniki:200 mrożonej mieszanki chińskiej200 g kapusty pekińskiejsos sojowysos chilliNa rozgrzanym oleju podsmażyć poszatkowaną kapustę, dodać warzywa mrożone. Gdy trochę wody odparuje dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem około 10min. Doprawić do smaku sosem chilli i ewentualnie innym do smaku. Dodałam jeszcze sos chilli limonka z kolendrą.
Oto składniki używane przeze mnie. Wypróbowałam kilka rodzajów makaronów, ale najbardziej odpowiada mi ten, zakupiony w Lidlu podczas tematycznego tygodnia. W słoiczku obok makaronu jest sos sambal olek - czyli pasta z chilli. Bardzo przydatna gdy mam ochotę na ostrzejszy smak. Następnie wspomniany sos limonka z kolendrą, sos sojowy i słodki sos chilli - też dość ostry.
To danie jest expresowa między innymi dzięki makaronowi, którego się nie gotuje, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 4min. Potem już tylko dorzucam do warzyw i pyszne danie gotowe.
A to wersja z kurczakiem. Pierś kurczaka z solą i pieprzem w sezamie. Usmażony na patelni (u mnie trochę się przypalał więc smażenie dokończyłam w piekarniku 200° około 5-7min). Pokrojony w paski.Smacznego.