ßßß
Składniki:2 białkaok 350 g cukru pudru*dodatkowo: barwniki spożywcze w żeluBiałka wlej do miski, dodaj cukier puder i ucieraj (najlepiej ręcznie, a nie mikserem) do czasu aż powstanie biały, dość gęsty lukier, a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami.
Podziel na mniejsze porcje. Dodaj do nich barwniki. Pamiętaj, aby każdy pojemnik szczelnie przykryć pokrywką lub folią, bo inaczej lukier wyschnie i nie będzie się już do niczego nadawał. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz rysować wzory, przełóż lukier do rękawa jednorazowego (foliowego lub zrobionego z papieru do pieczenia). Jeśli chcesz wypełnić wzór, dodaj do lukru kilka kropel wody i nakładaj pędzelkiem (koniecznie przeznaczonym tylko do tej czynności!).*ilości cukru nie można dokładnie sprecyzować, ponieważ zależy to od wielkości białek - większe wchłoną więcej cukru, mniejsze mniej.źródło: przepis własny