ßßß
Składniki:35 g miękkiego masła30 g cukru pudru150 g mąki60 ml śmietany lub kefirułyżeczka cukru z waniliąNadzienie:100 g czekolady mlecznej100 g śmietany kremówkiowoce do dekoracji (u mnie jagody i maliny)Masło utrzyj z cukrem pudrem na białą masę.
Dodaj mąkę, cukier z wanilią i dokładnie wymieszaj.
Wlej śmietanę (kefir), wymieszaj dłonią, przełóż na stolnicę. Zagnieć gładkie ciasto, podsypując mąką. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wykrawaj kółeczka i wylep nimi foremki do babeczek (mi wyszło 12 i zostało jeszcze ciasta na 2, ale moje babeczki były dość małe). Piecz ok 18 minut w 180°C. Wystudź.
W rondelku podgrzej połamaną czekoladę ze śmietaną. Kiedy się połączą, nakładaj kremową masę do babeczek. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj owocami.
SMACZNEGO!






Patrycja z bloga Waniliowa kuchniaKasia z bloga My sweet lifeKonrad, czyli Domowy KucharzIza, czyli Smaczna PyzaJola z bloga Abc mojej kuchniSylwia, czyli PożeraczkaMagda z bloga Seven days in sunny JuneBartek, czyli Facet na talerzuOla z bloga Kuchcik OlaMagda z bloga Drobinki smakówAgata z bloga Crispy biscuitsNadzieja z bloga W wiśniowym ogrodziePaulina z bloga BagietkaDziękuję Ci Patrycjo za organizację wszystkiego, bo wiem, że było ciężko wszystko ogarnąć. A ja teraz już wiem, że wspólne pieczenie / gotowanie, nie musi być takie straszne ;)