Wykonanie
Ten kto lubi pączki powinien je polubić, choć nie smakują tak samo. To takie pączki bez
drożdży i smażenia w tłuszczu, czyli właściwie nie pączki ;) Zapewne trochę mniej kaloryczne, a jakie pyszne. Zaskoczyło mnie, że są aż tak dobre. Zawdzięczają to zapewne
cukrowo - cynamonowej posypce, która świetnie z nimi smakuje.Najlepsze są pierwszego dnia, ale nawet trzeciego są jeszcze miękkie i smaczne.Dołączają do listy moich ulubionych wypieków ;)
Muffinkowe Pączki z Posypką
CukrowąSkładniki:ciasto1 duże
jajko100 g
cukru195 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej175 ml
mleka55 ml
olejułyżeczka ekstraktu
waniliowegoposypka150 g
cukrułyżeczka
cynamonu2 łyżki
masłaWymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
gałką muszkatołową. W drugim naczyniu wymieszaj
mleko z
olejem i ekstraktem
waniliowym.
Jajko utrzyj z
cukrem na gładką masę.
Dodaj połowę
mąki, następnie połowę płynu,
potem resztę
mąki i na koniec płyn. Za każdym razem dobrze miksując.
Blaszkę na muffiny wysmaruj
olejem i napełnij do 3/4 wysokości (u mnie wyszło 10 muffinów). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (piekłam 25 min).
Po upieczeniu muffiny ostrożnie wyjmij z blaszki i ułóż na kratce żeby przestygły.
Masło rozpuść. W misce wymieszaj
cukier z
cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smaruj rozpuszczonym
masłem i obtaczaj w cukrze. Odłóż z powrotem na kratkę do wystudzenia.
źródło: Sugar donut muffins