ßßß
KokosikSkładniki:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)2 jajka125 g wiórków kokosowych300 ml mlekaciemna czekolada do polaniaWszystkie składniki zmiksować lub po prostu dobrze wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka.
Formę keksówkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę i 20 minut w kąpieli wodnej. Czyli - formę wkładamy do większego naczynia, które wypełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości ciasta. Można również na półkę niżej w piekarniku, postawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (ale wtedy boki ciasta będą spieczone). Warto w trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, by się nie przypaliło (dopiero po pewnym czasie). Uwaga: ciasto nie rośnie.
Upieczone ciasto przestudzić, schłodzić w lodówce.
Wyjąć, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką (70%) lub mleczną. Potrzebowałam 100 g czekolady.
Ciasto schłodzić w lodówce, by czekolada zastygła. Podawać.