Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagniataj ciasto rękoma, by
masło się rozpuściło i połączyło z
mąką (możesz dodać odrobinę
wody). Gdy składniki się połączą, należy rozwałkować ciasto na blacie (ja używam papieru do pieczenia - łatwiej przenieść ciasto do formy). Ciasto musi
mieć średnicę o około 10 cm większą niż średnica formy. Formę należy natłuścić używając odrobiny
masła lub
margaryny.Następnie przenieś ciasto do formy dociskając je do ząbkowanych brzegów. Nadmiar ciasta usuń. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na przynajmniej pół godziny (może być nawet cała noc). Ten czas jest potrzebny, by ciasto stężało i po upieczeniu było kruche.Włóż formę do ROZGRZANEGO WCZEŚNIEJ do temperatury 190 stopni C piekarnika; najlepiej użyć termoobiegu. Ciasto piecz około 15-20 minut (zależnie od programu i piekarnika, można zrobić wykałaczką kilka dziurek na środku ciasta, by nie pęczniało podczas pieczenia). Ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- pół litra
mleka- 150g
cukru- 1
cukru waniliowego- 4
żółtek- 40g
mąki pszennej- szczypty
soli- 1 opakowania
borówekMleko zagotuj z
cukrem waniliowym i
solą,
żółtka utrzyj z
cukrem i
mąką. Następnie stopniowo wlewaj
mleko do
żółtek nieustannie mieszając (ręcznie bo mikserem zrobisz pianę). Ten "
budyń" przelej do garnka i postaw na małym ogniu. Mieszaj by krem się nie przypalił, powinien bardzo się zagęścić. Gdy to się stanie umieść garnek w drugim naczyniu z zimną
wodą, by zatrzymać gotowanie i przyspieszyć stygnięcie.Na stygnące ciasto nałóż cienką warstwę kremu, który nieco wsiąknie; następnie, gdy już ostygnie, ułóż na nim
borówki. Na
owoce wylej krem, na nim ułóż drugą warstwę
owoców. Tak przygotowaną tartę umieść na co najmniej 2 godziny w lodówce.