ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
70g masła
400ml śmietany kremówki
2 jajka
4 łyżki miodu
kilka orzechów pekan
Dwie tabliczki czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy żeby trochę ostygło.
Jajka ucieramy z dwoma łyżkami miodu.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy.
Gotowy mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 1h.
Pół pozostałej czekolady kroimy na wiórki i posypujemy schłodzony mus.
Na pozostałych dwóch łyżkach miodu karmelizujemy orzechy.
Mus ten jest bardzo uniwersalny świetnie nadaje się do tortów, naleśników i babeczek.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2014/11/mus-czekoladowy-skadniki-2-12-tabliczki.html