ßßß
Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:- 4 marchewki (po dwie na osobę)- 2 łyżeczki tahiny- sok z cytryny- 2 ząbki czosnku- odrobina mleka roślinnegoMarchewki obieramy i gotujemy, najlepiej na parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedzcie z wody.W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśniejcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć.Ugotowaną marchew ułożyć na talerzu i polać odrobiną sosu z tahiny.Jestem ciekawa - czy Wy też używacie w swoich domach tahiny, z czym łączycie i do jakich potraw?.