Wykonanie
Wczoraj było niesamowicie, jak na połowę października.Wiatr i 21 stopni.W nocy natomiast było słychać krople deszczu walące, jak oszalałe, o szyby.A teraz?Wiatr, słońce.Kolorowe liście mienią się.Tańczą. Błyszczą.Jesień!
(przepis dostałam od Pati)gotowe w 30 minutpotrzebujemy:- kilka łyżek
kuskusu (
kasza jaglana w oryginale, wtedy otrzymacie wersję bezglutenową)- 1 średniej wielkości
cebulę- 1
dynię- 1 słoik domowego
przecieru pomidorowego (u mnie z pestkami
pomidora)- tłuszcz do smażenia-
sól,
pieprz-
bazylia (
tymianek w oryginale)-
ostra papryka (słodka w oryginale)
Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.Umyć i odstawićna bok.Pokroić
cebulkę w drobną kostkę.W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć
cebulę na złoty kolor.Po chwili wrzucić
dynię i dusić na małym ogniu.Dolać
wody i gotować do miękkości.Na samym końcu dodać
pomiodry i zblendować na jednolitą, gęstą zupę.Przyprawić do smaku.Podawać gorącą.