Wykonanie
Witam serdecznie amatorów
truskawek. Polecam kolejny błyskawiczny sposób dla zapracowanych zamiast pracochłonnych pierogów z
truskawkami. Dodam, że smak
makaronu w sosie
truskawkowym, jak dla mnie jest identyczny a roboty przy tym prawie wcale. Dla wrażliwych na gluten polecam rewelacyjnie pyszny zestaw z
makaronem ryżowym.
Składniki na 2-3 porcje3 szklanki dojrzałych
truskawek2 łyżki
cukru lub
mioduokoło 200-300 g
makaronu pszennego lub
ryżowego3 łyżki
jogurtu lub świeżej
śmietanyPrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Makaron gotuję kilka minut tak, żeby nie był twardy, ale bardziej miękki od typowego al dente. Trzeba próbować.
Ryżowy oprócz nitek gotuje się podobnie.
Makaron warto wybrać pokręcony lub rurki, swidry, muszle, żeby zatrzymywał sporo sosu.
Truskawki umyte i osączone wrzucam do rondla. Dodaję
cukier. Podgrzewam do zagotowania i mieszam. Gotuję bardzo krótko, żeby nie straciły koloru, około minuty. Odcedzam kluski bez opłukiwania. Polewam
makaron porcją
truskawkowego sosu i robię kleks ze
śmietany. Bomba smaku!!! Polecam!Jesli macie czas bardzo polecam przepis na pierogi z
truskawkami. LINKŻyczę smacznego!Pozdrawiam Weronika