ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić masę krówkową o smaku czekolady

Jak zrobić masę krówkową o smaku czekolady

nazwa

Wykonanie

Nie zawsze pod ręką, najczęściej kajmak - typowa krówka a ja dawniej i teraz, bardzo lubię, smak czekoladowego toffi . O cenie i jakości tych wyrobów można dyskutować, ale po co, kiedy w kilka minut, możemy zrobić samodzielnie, świetną masę do ciast, ciasteczek lub na przykład do lodów.
Składniki:
pełna szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki skondensowanego mleka, ale nie z puszki
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (około 30 gram)
kilka łyżek mocnego alkoholu (opcjonalnie)
1/6 szklanki zimnej wody
Przygotowanie
1. Ustawiamy rondel na ogniu. Wlewamy wodę. Sypiemy centralnie cukier i czekamy cierpliwie. Można zamieszać, ale po to leje się wodę, żeby na brzegach cukier za szybko się nie przypalał. Zaraz, jak cukier zacznie się robić bursztynowy, zmniejszamy płomień do minimum i wlewamy mleko. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Na tym etapie mamy już masę kajmakową, czy korówkową, czy toffi klasyczne, jak kto woli. Jeśli chcemy krówkę czekoladową, musimy nieco masę ostudzić, do takiego stopnia, by dało się w niej rozpuścić czekoladę. Jeśli dodacie czekoladę i okaże się, ze masa się waży, bo najprawdopodobniej była zbyt gorąca, dodajemy z jedną łyżkę mleka i mieszamy. Masa powinna się sklarować. Drugi sposób na uzyskanie jednolitej konsystencji, w razie jakiś grudek to po prostu przelanie toffi przez sitko. Do zimnej masy dodałam odrobinę alkoholu - to świetny naturalny konserwant i wyzwalacz smaku, ale jeśli łakocie robimy dla dzieci, można zrezygnować z ognistego dodatku. Czekoladowe toffi wlewam do słoika, trzymam w lodówce, by w najbliższym czasie zużyć do ciast lub ciasteczek.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/11/jak-zrobic-mase-korowkowa-o-smaku.html