Wykonanie
Makaron własne produkcji jest wyjątkowy w smaku. Współcześnie wystarczy zrobić ciasto i wspomóc się maszynkami do makronu. Naprawdę warto!!!Składniki3 szklanki
mąki3
jajatrochę
wody (tyle ile zabierze ciasto - mniej więcej pół szklanki lub mniej - to zależy od wielkości jaj, wilgotności
mąki)2 łyżki
oleju ( dodatek
oleju uelastycznia i sprawia, że ciasto się nie klei)Przygotowanie
makaronuZ podanych składników zagniatamy ciasto kluskowe. Lepiej, żeby nie było zbyt luźne, gdyż podczas krojenia warstwy rozwałkowanego ciasta sklejają się, utrudniając formowanie klusek. Dostępne są maszynki do
makaronu, ale jego niewielką ilość, szybko można zrobić samemu. Po wyrobieniu ciasta, przykrywamy go w misce na kilka minut, na przykład talerzem, by nieco odpoczęło i zrobiło się bardziej plastyczne, gotowe do wałkowania. Metody krojenia klusek są różne: placki delikatnie przesypuje się
mąką, zwija się w rulon i kroi w paski na pożądaną szerokość lub dzieli się je na pasma o szerokości około 7 cm i kroi się wąsko, jak do rosołu, szerzej, jak do zupy pomidorowej, czy w kwadraty, jak do staropolskiej fasolówki.
Makaron gotujemy maksymalnie dwie minuty w dużej ilości osolonej
wody, pamiętając, by go od czasu do czasu zamieszać.Sklepowy
makaron nigdy nie dorówna smakowi domowych klusek. Warto czasami zjeść coś normalnego.Możesz zostać autorem własnych pomysłów na domowe kluski . Napisz, jakie są twoje przepisy na super
makaron.