Wykonanie
Ten przepis wykorzystuję najczęściej a dodatek
żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca, jednolita i dobrze się trzyma ciasta.
1 łyżka
kakao,125 dag
masła lub
masła2 łyżeczki
cukrukilka kropel
aromatu pomarańczowego lub
migdałowego1 płaska łyżeczka rozpuszczonej
żelatyny rozpuszczonej w dwóch-
trzech łyżkach
wody.2-3 łyżki
wody lub
mlekaPrzygotowanie polewyRozpuszczamy, mieszając
masło,
cukier i
kakao na słabym ogniu. Kiedy masa się rozpuści i prawie zagotuje (nie dopuszczamy jednak do wrzenia), odstawiamy z ognia i po chwili dodajemy rozklejoną
żelatynę w 2-3 łyżkach
wody i aromat. Dokładnie mieszamy. Czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy jeszcze 1-2 łyżki
wody lub
mleka, w odstępach podczas mieszania. Polewa staje się jednolita i lśniąca. Ciepłą masą polewamy tort, ciasto, bądź
ciasteczka.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika