Wykonanie
Składniki:- 1 opakowanie okrągłych
spodów do
tortów (składające się z 3
spodów)- 1 opakowanie kremu do
tortów o smaku
czekoladowym- 1 słoik
dżemu wiśniowego- 2
galaretki wiśniowe- 2
banany- ok. 100 g
płatków migdałowych-
groszki czekoladowe- zimna
herbata do nawilżenia
spodówPrzygotowanie:Przygotować
galaretki według przepisu na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.Przygotować krem według przepisu na opakowaniu.Spód od tortownicy odpowiadający wielkością zakupionym spodom wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na to ułożyć pierwszy dolny spód, nawilżyć go kilkoma łyżkami mocnej, zimnej
herbaty.Wyłożyć pierwszą warstwę, czyli połowę przygotowanego wcześniej
kremu czekoladowego (druga połowa będzie potrzebna do ozdobienia
tortu).Następnie krem przykryć drugim
spodem, który nawilżamy kilkoma łyżkami
herbaty.Wyłożyć kolejną warstwę, którą jest cały słoik
dżemu wiśniowego.Na
dżem nałożyć ostatni spód, zwilżyć kilkoma łyżkami
herbaty.Wierzch i boki
tortu wysmarować
kremem czekoladowym który został(można go ozdobić za pomocą rękawa cukierniczego - według uznania).Boki
tortu udekorować
płatkami migdałowymi.Cały tort wstawić do lodówki zamykając w obręczy tortownicy.Kiedy
galaretka zacznie tężeć wyjąć tort z lodówki, pokroić
banany w plastry i udekorować nimi wierzch, można użyć do tego również
groszki czekoladowe.Zalać górę tężejącą
galaretką i wstawić ponownie do lodówki.Podawać gdy
galaretka będzie już sztywna.