Wykonanie
Kolejny przepis na pyszne
przetwory. Tym razem przedstawiam Wam
żurawinę .
Żurawina jest doskonała jako dodatek do
mięs,
serów, czy nawet zwykłej
herbaty. Cena
żurawiny nie powala, ale zawsze lepiej zrobić swoją, niż kupować za 8-10 zł słoik. Na rynku widziałem po 13 zł za kg. Do dzieła:)Na blogu pojawiły się już dania z
żurawiną:1. Udka z
kaczki z
żurawiną i
jabłkami2. Grillowany
oscypek z
żurawinąSkładniki :- 2,5 kg
żurawiny- 1,2 kg
cukru- 1 szklanka
wodyPrzygotowanie :1.
Żurawinę przebieramy i myjemy.2. Do dużego garnka wlewamy szklankę
wody i wsypujemy
cukier. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.3. Do gotującej
wody z
cukrem wrzucamy połowę
żurawiny i gotujemy na średnim ogniu.4. Gdy
żurawina zmieni swoją objętość, po ok 10 minutach dorzucamy pozostałą część.5. Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut i odstawiamy do ostygnięcia.6. Kolejnego dnia wstawiamy
żurawinę ponownie na średni ogień i trzymamy od czasu bulgotania ok. 15 minut.
7. Studzimy. Wieczorem znów wstawiamy na ok 15 minut i studzimy.8. Trzeciego dnia
żurawinę blendujemy i zagotowujemy.9. Gorącą
żurawinę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.10. Słoiki możemy zapasteryzować dowolnym sposobem przez ok 10 min.S M A C Z N E G O ! ! !