Egzotycznie u nas na blogu nie pierwszy i nie ostatni raz. Zarówno ja jak i Kamil lubimy te smaki. Tym razem kurczak troszkę w innym wydaniu. Nigdy nie wykorzystywałam przy tego typu daniach mleka kokosowego i uważam to za poważny błąd. Polecam każdemu dla urozmaicenia domowej kuchni.Składniki :Duża pierś z kurczakaCebulaPół kilograma pieczarek3 ząbki czosnkuCzerwona paprykaPół szklanki mleka kokosowegoŚmietanka 12%Przyprawy: curry i imbirPrzygotowanie :1.Pieczarki i paprykę kroimy w paski. Cebulę w piórka.2.Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.3.Następnie doprawiamy mięso skrojonymi ząbkami czosnku, 3 łyżkami curry i imbiru oraz łyżką sosu sojowego. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.4.Rozgrzewamy wok. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju , aż się zarumieni i dodajemy warzywa.5.Gotujemy chwilkę. Następnie dolewamy mleko kokosowe i śmietanę.6.Całość na małym ogniu gotujemy dotąd, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.Podajemy z ryżem.S M A C Z N E G O ! ! !