Wykonanie
Home »
białka »
białko » ciasta i
ciasteczka »
ciasteczka »
ciastka »
ciastka z nadzieniem » deser »
makaroniki »
malina »
migdały »
owoce » słodkie »
Makaroniki z
malinowym nadzieniemsobota, 19 kwietnia 2014
Makaroniki to słodkie
ciasteczka przyrządzane z
białek,
cukru pudru i mielonych
migdałów . Wywodzą się z Francji oraz Włoch. Zaskakujące jest to, że oprócz walorów
smakowych są bardzo odżywcze. Zawierają proteiny, wielonasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (głównie E oraz B) oraz liczne składniki mineralne. Zrobione we własnej kuchni z pewnością ucieszą równiesz Wasze podniebienia. Gorąco polecam!Składniki:3
białka,1,5 szklanki
cukru do wypieków,szklanka zmielonych
migdałów,do przełożenia:
syrop malinowy,3-4 łyżki
śmietanki kremówki200 g
białej czekoladyWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać
cukier puder, zmielone
migdały i dokładnie wymieszać.Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia ( można również posłużyć się specjalną silikonową matą do makaroników).Wykładać po łyżeczce masy, zachowując 3-4 centymetrowe odstępy.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Piec ok. 10-12 minut.
Makaroniki powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.W międzyczasie przygotować masę do przekładania:
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej wraz ze
śmietanką. Dodać
syrop aż do uzyskania pożądanego koloru.Po ostudzeniu przełożyć
czekoladą i skleić w markizy.Smacznego!