Wykonanie
Home »
bakalie » baton » batoniki » batony » bez
cukru » dieta » dietetyczne »
orzechy » owsiane » przekąski » zdrowe »
Jogurtowe batony owsianesobota, 15 marca 2014
Oto gratka dla fanów zdrowej diety.Przepyszne batoniki owsiane. Perfekcyjne jako przekąska po treningu, drugie śniadanie lub podwieczorek. To moja alternatywa dla kupnych
ciastek ,,fit". Nie zawierają
cukru, więc spokojnie mogą się nimi raczyć osoby dbające o linię. Gorąco polecam!Składniki:180 g
jogurtu greckiego,3/4 szklanki
płatków owsianych,50 g
wiórków kokosowych,50 g pestek
słonecznika,100 g
suszonej żurawiny,50 g
rodzynek,100 g mielonych
orzechów laskowych,garść zmielonych
orzechów nerkowca ,5 łyżek
miodu ( lub więcej),+ opcjonalnie
biała czekolada,Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać
miodem dosłodzić do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać więcej
jogurtu bądź
miodu (można również dodać łyżkę
masła orzechowego).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, ugnieść, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 30-40 minut.(Ja swoje piekłam dłużej. Chciałam żeby były bardziej chrupiące).Opcjonalnie batony można maczać w rozpuszczonej białej
czekoladzie, układać
czekoladą do góry, aby zastygła.Smacznego!